Ajankohtaista näyttelypalkkiosta

 

Museot voivat hakea erityisavustusta näyttelypalkkioihin

Avustus on tarkoitettu näyttelyn järjestämisen yhteydessä taiteilijoille maksettavien näyttelypalkkioiden kattamiseksi. Avusta voivat hakea ammatillisesti ja päätoimisesti hoidetut museot, jotka ovat kunnan tai muun yhteisön tai säätiön ylläpitämiä.

Museon taiteilijalle näyttelyn järjestämisen yhteydessä maksama näyttelypalkkio on korvausta työstä, jota taiteilija tekee näyttelyn järjestämiseen liittyen. Palkkio voi koostua mm. taiteilijan osallistumisesta näyttelyn suunnitteluun ja toteutukseen, taiteilijan osallistumisesta teoksensa tai teostensa ripustamiseen, taiteilijan osallistumisesta näyttelyyn liittyviin tilaisuuksiin ja oheisohjelmaan tai taiteilijalle näyttelystä aiheutuvista jälkitöistä.

Hakuaika alkaa 15.4.2019 ja päättyy 3.6.2019.OR_20141008_9718.jpg

Näyttelypalkkio-
kokeilu on onnistunut – kannatamme hyvän käytännön laajentamista

Opetus- ja kulttuuriministeriön näyttelypalkkiokokeilun toinen hakukierros on osoittautunut onnistuneeksi.Rahoituksen ansiosta yli puolet Suomen taidemuseokohteista maksaa taiteilijoille korvauksen näyttelyn pitämisestä. Museoita edustava Suomen museoliitto sekä visuaalisen alan järjestöt Ornamo ja Suomen Taiteilijaseura toivovatkin, että ensi vuonna kokeilu olisi entistä laajempi.

museokuvituskuva1.png

Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi avustushaun museoille

Haku käynnistyi viikolla 16. Avustus on tarkoitettu taidenäyttelyitä järjestäville museoille taiteilijoille maksettavien näyttelypalkkioiden kattamiseksi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin yhteensä noin 250 000 euroa.

Outi-Alanko-Kahiluoto-9.jpg

Outi Alanko-Kahiluoto: Eroon ilmaisesta työstä

Kansanedustaja ja Suomen museoliiton puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto kannustaa museoita hakemaan erityisavustuksia taiteilijoiden palkkioihin.

"Uskonkin, että keskustelu taidenäyttelyiden sopimus- ja korvauskäytännöistä on hyödyksi paitsi taiteilijoille, myös museoille. On hyvä, että taidealan sopimuskäytäntöjä kehitetään. Uskon, että läpinäkyvien sopimus- ja korvauskäytäntöjen kehittäminen on niin taiteilijoiden kuin myös museon etu. Museoilla toiminnan ennakoitavuus ja läpinäkyvyys lisääntyisivät."

Screenshot 2018-11-13 12.03.21.png

Suomen Taiteilijaseura julkaisi näyttelysopimuksen vapaaseen käyttöön

Suomen Taiteilijaseura on julkaissut vuoden 2018 alussa näyttelysopimusmallin vapaaseen käyttöön. Näyttelysopimus on kattava ja yksityiskohtainen sopimusmalli, joka soveltuu taiteilijan ja museon väliseksi sopimukseksi erilaisissa taidenäyttelyissä. Sopimusmallia voidaan soveltaa myös gallerianäyttelyihin.

anna_rikkinen-2-350x350.jpg

Ornamon taideasiantuntija: Oletuksia taiteilijan työstä

Ornamon taideasiantuntija Anna Rikkinen purkaa kommentissaan taiteilijan työhön liittyviä myyttejä –muun muassa sen, että museonäyttelyistä saisi aina hyvät rahat.