Taiteilija ansaitsee palkkionsa.

 
 

Taiteilija luo sisällön taidenäyttelyyn. Ilman taiteilijan teoksia taidemuseossa on esillä vain tyhjiä seiniä. On oikein ja kohtuullista, että taiteilija saa korvauksen taidenäyttelyn pitämisestä.

Suomessa näin ei aina ole. Suomen Taiteilijaseura ja Ornamo tekivät vuonna 2016 osana opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman työryhmän työtä kyselytutkimuksen, johon vastanneista taiteilijoista vain 23 % oli edes joskus saanut näyttelypalkkion museonäyttelystä. Vain 1 % vastaajista oli saanut aina korvauksen museonäyttelystä tehdystä työstä. 

Ongelma on maailmanlaajuinen, mutta sen ratkaisemiseksi on olemassa hyviä, selkeitä malleja. Näyttelypalkkio on yksinkertainen ja oikeudenmukainen tapa korvata taiteilijan tekemä työ. On aika lopettaa ilmaisen työn teettäminen julkisin varoin tuetuissa taidemuseoissa.

 

Tavoitteemme on, että suomalainen työelämä on tasa-arvoista ja oikeudenmukaista myös kuvataiteilijoille. Kuvataiteilijan tulee saada korvaus näyttelyn eteen tekemästään työstä. Museonäyttelyä valmisteleva taiteilija saattaa työskennellä taiteilija-apurahalla, mutta se on  lain mukaan  tarkoitettu luovaan työskentelyyn eli teosten luomiseen. Näyttelypalkkio on korvaus taiteilijan työstä näyttelyn valmistelussa ja sen aikana.

Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi 2017 uuden avustusmuodon, joka tarjoaa museoille tukea näyttelypalkkioiden maksamiseen. Avustus on hieno avaus kohti oikeudenmukaisempia taidenäyttelyitä.

Kannustamme lämpimästi museoita tarttumaan mahdollisuuteen ja luomaan reilut pelisäännöt suomalaiseen kuvataiteeseen.

 
 
museokuvituskuva2.png